„ZEROSTAN – nałogi na zero, życie na plus”

Projekt „ZEROSTAN – nałogi na zero, życie na plus” zrealizowano ze środków Funduszu Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej – Funduszu Sprawiedliwości w zakresie Przeciwdziałania przyczynom przestępczości (Program II, Priorytet I) dla jednostek niezaliczanych do sektora finansów publicznych i niedziałających w celu osiągnięcia zysku, w tym stowarzyszeń, fundacji, organizacji i instytucji na rok 2017.

Projekt zapewnieni dzieciom i młodzieży z 5 szkół Podstawowych i Gimnazjalnych z  gminy Przywidz, konstruktywną alternatywę dla nudy i bezczynności, która prowadzi do zachowań ryzykownych, uzależnień i przestępczości przy udziale specjalistów z 7 dziedzin, którym poświęcony jest projekt. Kadrę specjalistów/trenerów stanowią Dorota Woronowicz, Aleksandra Dejewska, Małgorzata Wawro, Kinga Smoleń, Judyta Borchet, Krzysztof Łusiak, Marcin Bitel. Wybrane uzależnienia w tym projekcie to: zaburzenia odżywiania, narkotyki, nikotyna, telefony i tablety, gry wideo i internet, alkohol oraz dopalacze.

Aby zwiększyć oddziaływanie projektu, co spowoduje również większe utrwalenie przekazywanych informacji uczestnikom, zaproszono do udziału 7 sławnych gości. Do udziału w projekcie zaproszono mistrzynię świata w kickboxingu – Iwone Guzowską, muzyka i satyryka – Krzysztofa Skibę, podróżnika – Romualda Koperskiego, muzyka – Sławomira Łosowskiego, siatkarza – Piotra Gacka, żeglarza Romana Paszke oraz  muzyka -Tymona Tymańskiego.

Projekt posiada 3 główne elementy składowe

1. Interaktywną grę „Strefa Zerostan”, w której dzieci i młodzież przez zabawę i rywalizację zdobędą  i utrwalą wiedzę będącą profilaktyką dla sięgania  po używki i wikłanie się w czyny przestępcze. Rozgrywki i forma gry zaangażują Uczniów i Uczennice, co w sposób naturalny  przekaże im wiedzę w ciekawy i niestandardowy sposób. Taki sposób szkolenia będzie bardziej efekty niż metody tradycyjne. Gra będzie urozmaicona o spotkania z Pozytywnymi Bohaterami, pokazami filmowymi,  koncertem, nagrodami za pokonanie konkretnych odcinków gry.
    2. Nagrodzenie uczestników zestawem nagród Zerostanu, przedmiotów użytku codziennego, które utrwalą na długi czas wizytę w Zerostanie i spotkanie ze specjalistami i sławnymi postaciami. W zestawie znajduje się również prezent pod choinkę dla rodziców – książka „Zerostan” autorstwa Haliny Zarzeckiej opowiadająca o życiu i nałogach Krzysztofa Jaryczewskiego, lidera zespoły Jary OZ Oddział Zamknięty. Publikacja przez dzieci trafi co ich rodziców, co poszerzy potencjalną grupę korzystającą w produktów projektu. Publikację otrzymają też wolontariusze i nauczyciele, przez co projekt zwiększy oddziaływanie w społeczności lokalnej.Strona internetowa projektu, która przez najbliższy rok będzie aktywna. Na stronie znajdą się informacje o zagrożeniach, miejscach gdzie można uzyskać pomoc. Ponadto zamieszczone zostaną na niej wideorealacje, zdjęcia z przebiegu wydarzenia oraz wywiady ze specjalistami, gwiazdami oraz uczestnikami.
    3. Koncert z udziałem muzyków z zespołu „Jary OZ Oddział Zamknięty” na zakończenie wizyty w Zerostanie. Tu uczestnicy spotkają się z superbohaterem JARYM OZ, który okazuje się być zwykłym człowiekiem. W czasie rozmowy z uczestnikami dzieci dowiedzą się, że każdy z nich jest i będzie superbohaterem jeżeli nie da się nałogom. Następnie odbędzie się koncert, podczas którego zagrane zostaną kolędy oraz największe przeboje zespołu.

Celem głównym projektu jest: Przeciwdziałanie uzależnieniom i wchodzeniu na drogę przestępczości  wśród społeczności lokalnej zamieszkałej i/lub uczącej się. Cel osiągnięty przez działania projektu uświadamiające i szkoleniowe w formie interaktywne gry „Strefa Zerostan” oraz działań towarzyszących (koncert, publikacja) wzmacniające profilaktykę zachowań przestępczych i uzależnień.

Projekt wpisuje się w działania konkursowe przeciwdziałające przyczynom przestępczości:

- organizowanie oraz prowadzenie akcji i przedsięwzięć informacyjnych przeciwdziałających przestępczości,

– druk i kolportaż publikacji zapobiegających przestępczości,

– szkolenia przeciwdziałające przestępczości.

Współfinansowane ze środków Funduszu Sprawiedliwości,

którego dysponentem jest Minister Sprawiedliwości